Achtergrond van de Costa Brava

De Costa Brava vormt het meest noordelijke gedeelte van de oostkust van Spanje en wordt gekenmerkt door een ruige, woeste kustlijn met vele lange zandstranden.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Archeologische vondsten aan de Costa Brava wijzen uit dat het gebied in de oudheid bewoond werd door Iberiërs. Aan hun heerschappij kwam in de 7de eeuw v. Chr. een einde met de komst van de Grieken, die langs de kust nederzettingen stichtten. Vanaf 218 v. Chr. begint de Romeinse verovering op het Iberisch schiereiland. Na de Romeinen heersen vanaf de 5de eeuw n. Chr. de Westgoten over Catalonië totdat in de 8e eeuw een Arabische invasie volgt. Zij raken in oorlog met de Franken. Karel de Grote komt als winnaar uit de strijd. In de 12de en 13de eeuw wordt Catalonië één koninkrijk met Aragón. Een bloeitijd, waarin Valencia, Mallorca en later in de 14de eeuw Sardinië, Sicilië en Napels aan het koninkrijk worden toegevoegd, volgt. In 1469 trouwen Ferdinand II van Aragón en Isabella van Castilië, waardoor het Catalaanse koninkrijk wordt samengevoegd met Castilië. Vanaf dit moment verliest Catalonië haar autonomie. Halverwege de 17de eeuw probeert het nog met hulp van Frankrijk een onafhankelijke republiek te stichten, maar de strijd gaat verloren en Spaanse troepen bezetten Catalonië. Wanneer de Cataloniërs in de Spaanse successieoorlog de kant van de verliezende Habsburgers kiezen is het einde van de autonomie bezegeld. In 1714 wordt het zelfbestuur van Catalonië ontheven. De Catalanen blijven echter strijden voor autonomie. In 1931 krijgt Catalonië weer een statuut voor autonomie, maar hier komt een einde aan na de zege van Franco in de Spaanse burgeroorlog. De Catalanen moeten wachten tot de dood van Franco in 1975, voordat ze opnieuw een autonome regio vormen binnen de Spaanse staat.

Ligging

Bron: Wikialine, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

De Costa Brava ligt in Catalonië en vormt de uiterste noordoostelijke punt van het Iberisch schiereiland. De Costa Brava beslaat het kustgebied dat loopt van Portbou aan de Franse grens tot voorbij Blanes. De Costa Maresme wordt echter vaak ook tot de Costa Brava gerekend. De Costa Maresme loopt van Blanes tot aan Barcelona.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Costa Brava behoort tot Catalonië. De Cataloniërs zien Catalonië als aparte natie en daarbij hoort ook een nationale identiteit en nationale symbolen, zoals de Catalaanse vlag, het Catalaans nationaal volkslied en de Catalaanse taal. Catalonië telt 7,5 miljoen inwoners.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Costa Brava betekent letterlijk ‘woeste kust’ en dit is dan ook wat u vindt aan de Costa Brava. De kustlijn van de streek bestaat uit ruige en grillige rosten. In het noordoosten bevindt zich de Cap de Creus, die ongetwijfeld het hoogtepunt vormt van dit woeste landschap. Dit natuurgebied bestaat uit een rotsachtig maanlandschap. Langs de kust van de Costa Brava vindt u natuurlijk ook de langgerekte zandstranden, waar deze kust om bekend staat. Tussen deze lange stranden bevinden zich ook kleinere baaien met rustiger stranden omgeven door rotsen en pijnbomen. Tot slot zijn het achterland en de onderwaterwereld, met name bij de Medeseilanden en Cap de Creus, zeer de moeite waard.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kenmerkend voor de architectuur aan de Costa Brava is het Modernisme. Door de provincie Girona is een route uitgezet, die u langs de belangrijkste Modernistische werken voert. Een beschrijving van deze route in het Engels vindt u hier. Bij een bezoek aan Barcelona kunt u ook een Modernisme route volgen, die langs de belangrijkste Modernistische gebouwen in de stad voert. Op de website van Ruta del Modernisme vindt u een overzicht van de route, alsmede beschrijvingen van Modernisme routes buiten Barcelona.