Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u helpen bij de voorbereidingen op uw reis naar de Costa Brava.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Geldautomaten zijn in alle toeristische plaatsen te vinden. De meeste winkels, restaurants en hotels accepteren betaling met creditcards. Neemt u, wanneer u het achterland intrekt, wel voldoende contant geld mee, want hier zult u lang niet altijd met pinpas of creditcard kunnen betalen. Wanneer u met creditcard betaalt moet u steeds vaker uw pincode invoeren, vergeet deze dus niet!

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan de Costa Brava kunt u in principe prima gebruik maken van uw mobiele telefoon. Bij een langer verblijf kunt u overwegen een Spaanse prepaidkaart te kopen. Openbare telefoons werken met muntgeld, creditcard of een telefoonkaart. Deze telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij tabakswinkels en kiosken. Bellen is goedkoper in de avond en in het weekend.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Via de basisverzekering van uw zorgverzekeraar bent u verzekerd voor alle noodzakelijke medische hulp in het buitenland. Mochten kosten hoger zijn dan wat via de basisverzekering vergoed wordt, dan kunnen deze kosten via een aanvullende verzekering of reisverzekering vergoed worden. Neem voor alle informatie omtrent uw verzekering contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Apotheken herkent u aan een rood of groen kruis. Houdt u wel rekening met de middagsluiting. De meeste apotheken zijn tussen 13 uur en 16 uur gesloten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel de Costa Brava een veilige vakantiebestemming is, geldt ook hier dat u uw spullen niet onbewaakt achter moet laten en dat u waardevolle spullen het beste in een kluisje in uw accommodatie kunt opbergen. Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto, ook niet in een afgesloten kofferbak. Wanneer u naar Barcelona gaat, dient u bedacht te zijn op straatrovers.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over de Costa Brava:

  • Veel hotels en openbare gebouwen beschikken tegenwoordig over (gratis) internettoegang (zonas wi-fi). Informeert u in uw accommodatie altijd even of de toegang gratis is of dat u ervoor moet betalen.
  • Niet alle accommodaties en stranden aan de Costa Brava zijn rolstoeltoegankelijk. Informeert u van tevoren daarom altijd bij een hotel of appartement over de voorzieningen. Op http://www.turismeperatothom.com/en/destinacions.php vindt u meer informatie over voorzieningen voor rolstoelafhankelijken in Catalonië.
  • In Catalonië gelden twee officiële talen, het Spaans en het Catalaans. Dit kan, zeker wanneer u net bent aangekomen, verwarrend zijn. Plaats- en straataanduidingen en bijvoorbeeld openingstijden worden over het algemeen in het Catalaans aangegeven. In de toeristische centra wordt vaak Engels, Duits of Frans gesproken, zeker door mensen die in de toeristenindustrie werken.
  • Houdt u, wanneer u een museum wilt bezoeken of een dag wilt gaan winkelen, rekening met de openingstijden. Musea zijn op maandag vaak gesloten en van di-za geopend van 9-13/14 uur en van 16-19/20 uur. Winkels kennen over het algemeen een lange middagsluiting van ongeveer 13 uur tot 16 uur, behalve in de toeristische centra, waar in het hoogseizoen winkels de gehele dag geopend zijn. Op zondag zijn veel winkels gesloten, hoewel sommige ’s ochtends nog geopend zijn. In Barcelona en Girona houden winkels wel een middagsluiting. Banken zijn van maandag tot zaterdag alleen ’s ochtends geopend tot circa 14 uur. In het hoogseizoen zijn banken behalve op zondag ook op zaterdag gesloten.
  • In Spanje kunt u dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.