Opgravingen van Empúries

Het absolute archeologische hoogtepunt van de Costa Brava zijn de Griekse en Romeinse opgravingen bij Empúries.

U vindt de opgravingen van Empúries aan de noordzijde van het dorp L’Escala langs de kust. Al in de 6de eeuw voor Christus werd hier door de Grieken een kolonie gesticht, Emporion. Enige tijd later stichtten zij langs de kust Néa Pólis, oftewel nieuwe stad.

Neá Pólis

Zodra u het Griekse gedeelte van de opgravingen betreedt ziet u de oude stadsmuren die de gehele kolonie van Emporion beschermden. Verderop vindt u resten van een tempel gewijd aan de Egyptische god Serapis. Een ander gebouw was het heiligdom van de Griekse god van de geneeskunst, Asklepios. Boven de resten van dit religieus/medisch centrum uit torent een gigantisch beeld van deze god. Het beeld dat u bij de opgravingen ziet is een replica van het originele, dat zich in het museum bevindt. De meeste bedrijvigheid vond in vroegere tijden plaats op de agora, het plein. Dit plein wordt omringd door een zuilengang en aangrenzend aan het plein vindt u de basilica die pas later (4de tot 7de eeuw) gebouwd is. Verder vindt u in Neá Pólis restanten van woonhuizen en een zoutpakkerij.

Emporiae

In de 3de eeuw voor Christus namen de Romeinen de macht over van de Grieken in het Middellandse Zeegebied. Emporion werd door de Romeinen in eerste instantie slechts als legerkamp gebruikt, maar later groeide het uit tot een ware stad, Emporiae. Wanneer u vanaf het Archeologisch Museum de Romeinse stad binnenloopt is het eerste gebouw dat u tegenkomt meteen één van de belangrijkste villa’s van Emporiae, domus 1. Verder vindt u restanten van de thermen, tabernae (winkels), de sporthal en het amfitheater. De belangrijkste gebouwen bevinden zich rond het forum (plein). Hier zijn restanten te zien van de basilica en de tempels en de zuilengang is in gereconstrueerde vorm te bewonderen.

Archeologisch Museum

In het museum in Empúries treft u diverse vondsten aan die gedaan zijn bij de opgravingen. Onder andere mozaïekvloeren, sieraden en reliëfs worden tentoongesteld. Bovendien krijgt u een indruk van het leven in de Griekse en Romeinse nederzettingen. Zo komt u van alles te weten over religie en over de manier waarop de Grieken en Romeinen handeldreven. U heeft de mogelijkheid om een audiovisuele voorstelling bij te wonen over Emporion en Emporiae.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden aan de Costa Brava:

Foto’s van Opgravingen van Empúries

Ligging