Eten en drinken in de Costa Brava

De traditionele keuken van Costa Brava is mediterraan en laat een combinatie zien van verse producten uit de zee en ingrediënten uit het bergachtige binnenland van Catalonië.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de traditionele keuken van de Costa Brava zult u veel vis en schelp- en schaaldieren tegenkomen. Vaak worden deze simpelweg gegrild of met wat knoflook gebakken. Daarnaast is paella zeer populair en een ander eenpansgerecht, suquet de peix, is ook geliefd. De suquet de peix bevat naast allerlei vissoorten aardappel, witte wijn, pijnboompitten, tomaten en knoflook. Met name in de noordelijke Costa Brava worden producten van de zee gecombineerd met ingrediënten uit de bergen, de zogenaamde mar i muntanya keuken. Voorbeelden zijn kip met langoustines en stokvis met duif en aardappel. Slakken zult u ook geregeld op de menukaart zien. Een typisch gerecht met slakken is cargolada. Hierbij worden de slakken op een bakplaat boven houtskoolvuur gebakken. Een andere favoriet in de keuken van de Costa Brava zijn de diverse soorten varkensworst. Eet u geen vlees, dan kunt u kiezen uit gerechten met verse groenten of een vegetarische pasta. Zoetekauwen komen aan de Costa Brava zeker aan hun trekken, want de vele banketbakkerijen verkopen diverse zoete lekkernijen, zeker rondom feesten als Kerst, Pasen en carnaval. Het bekendste toetje is de crema catalana, een variant van de crème brulée.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het ontbijt in Spanje stelt weinig voor en bestaat meestal uit een kop koffie en een croissant of ander eenvoudig broodje. Lunch is een warme maaltijd en restaurants bieden vaak een goedkoop driegangen dagmenu aan. Een andere optie is om tapas te gaan eten. Vanaf ongeveer 13 uur beginnen Spanjaarden zelf aan de tapas. Deze kunt u het beste eten in kleine cafés en chiringuitos, kleine strandbars. Het avondeten nuttigen de Spanjaarden pas rond 20.30. In de toeristische badplaatsen kunt u echter in de restaurants al eerder aanschuiven.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten vindt u in alle toeristische centra. De meeste supermarkten zijn maandag tot en met zaterdag geopend tot 20 uur en sommige zelfs tot later. Vaak zijn de supermarkten ook op zondag geopend, maar dan sluiten ze rond het middaguur. De winkels openen om 9 uur ’s ochtends.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants in de grote badplaatsen serveren over het algemeen een internationale keuken. In de populaire badplaatsen heeft u uitgebreid keuze uit restaurants, van snackbars, pizzeria’s tot grillrooms en visrestaurants. Authentieke restaurants zult u in deze badplaatsen weinig vinden. De traditionele keuken vindt u met name in het achterland en in de kleine vissersplaatsen.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kraanwater is veilig, maar smaakt niet altijd even lekker. U kunt daarom beter flessenwater kopen dat in alle supermarkten verkrijgbaar is.